Monday, February 27, 2012

Pulse (2006)


Režija: Jim Sonzero
Uloge: Kristen Bell, Rick Gonzalez, Christina Milian
Više o filmu: http://www.imdb.com/title/tt0454919/
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EBcoo8i33L0
Pogledajte još: Pulse (2001)

Ni Wes Craven nije što je nekad bio. Doduše, nije to moj zaključak od skoro, čovek nema nekih svežih ideja još od devedesetih godina i živi na staroj slavi i brojnim nastavcima svojih filmova. U ovom filmu je potpisan kao scenarista, mada je u pitanju remake japanskog istoimenog filma iz 2001. godine. Nakon te konstatacije nameće i sledeće pitanje: da li svaki (uspešni) japanski horor film mora da ima i svoju američku verziju?



Film počinje Joshovom posetom biblioteci da bi se sastao sa svojim prijateljem. Mladi programer-hacker nije uspeo da dođe do svog prijatelja ali se tu pojavio duh isisavši iz Josha sav life force. Naravno šta da radi momak bez life forca u sebi no da se ubije, u ovom slučaju obesivši se o kabl od miša (zavidan kvalitet američkih kompjuterskih periferija). Ubrzo kreće serija samoubistava prvo po univerzitetu a nakon toga se epidemija širi i na čitav grad. Joshova devojka Mattie, nakon što dobije e-mail poruku sa isključenog kompjutera svog pokojnog dečka, ali i motivisana iznenadnim nestancima/samoubistvima svojih prijatelja, kreće u istragu. U tome joj pomaže Dexter, programer/hacker, koji je kupio Joshov kompjuter i video da je svo zlo krenulo iz njega. Naime, i na isključenom kompjuteru bez hard diska vide se duhovi i razni likovi koji počinjavaju samoubistva.



Dalje priča od nezanimljivog ide prema glupom. Nakon što su našli izvesnog Zieglara, s kim se Josh trebao sastati u biblioteci, Dexter i Mattie su saznali terrifying istinu: tokom programiranja softvera za Telecom, Josh i Zieglar su pronašli frekvenciju za koju nisu znali ni da postoji (ma šta to značilo), i kroz tu frekvenciju su ušli dotični evil ghostovi što ničim izazvani isisavaju life force iz američkih studenata pa i studentkinja. Jedini spas je držati se podalje od kompjutera, interneta, mobilnih telefona, PDA uređaja i svih mogućih elektronskih, kablovskih, WiFi mreža, jerbo se virus duhovi mogu materijalizovati iz digitalnog u duhovni oblik za tili čas. Kad se to desi studenti postanu ljušture, kako je to slikovito objasnio Zieglar. Ja bih dodao da kad se to desi postanu još bezličniji nego pre, kada su bili generički studenti koje glume glumci mediokriteti, verovatno pokupljeni sa završne godine studija, da bi se uštedelo na budžetu filma.



Sad na stranu glupa priča, bilo je takvih filmova i ranije ali su imali nešto zanimljivo u sebi što te tera da nastaviš sa gledanjem, makar bili toliko stupidni. Ovaj film nije toliko glup da bi izgledao dobro, više je glup i izgleda dosadno. Ceo film je u nekoj nijansi sivo-plave boje a nema ni nekih specijalnih efekata, sve se svodi na duhove koji najviše liče na pojavu Samare iz Ringa. Da je autorima filma to bio jedan od uzora vidimo po glavnoj glumici koja dosta izgledom podseća na Naomi Watts. No, to nije jedini film iz koga je nešto “pozajmljeno”, film nema puno originalnog, i sastoji se od gomile klišea, viđenih nebrojeno puta u mnogo kvalitetnijim ostvarenjima. Kako da shvatite ozbiljno film gde od početne gužve u univerzitetskoj čitaonici na sredini filma ostane samo par studenata a nikome nije sumnjivo (čak štaviše, školskom psihologu je zanimljivije da istražuje Mattine košmare nego gde je nestala polovina učenika). I kako da ozbiljno shvatite film gde kad nestane toliko ljudi, i pojavljuju se duhovi gde god je neki kompjuter u blizini, niko ne pali svetlo u sobi, već se u polumraku vija s duhovima. Sad dal’ su Amerikanci u krizi pa nemaju za plaćanje struje ili je u pitanju neka štednja električne energije nemam tu informaciju.



Ali imam informaciju da je u pitanju loš film, i pitam se samo kakva su tek ostala dva dela i zašto su (pobogu zašto!) snimljena. Ne verujem da ću biti u prilici da to proverim (a možda baš i hoću, da vidim može li slabije od ovog), a ni vama ne savetujem da gledate ovaj film. Ima toliko kvalitetnijih filmova a život je kratak.

+ hmm… recimo glavna glumica je zgodnja
+ recimo da je ideja ok, ali izvedba…
─ nezanimljiv film
─ film nije strašan
─ sve ostalo


Ocena 3/10






Ukoliko želite da i vaši prijatelji posete naš sajt podelite ga na društvenim mrežama putem sharing dugmića. To vam neće oduzeti previše vremena a doprineće popularnosti sajta.

1 comment: